206. tirsdagstur – sådan kom der et fællesskab

Fællesskab i Hovborg bliver til flere fællesskaber

I mit arbejde med at få folk til at gå sammen er jeg kommet i kontakt med Coop som ønsker at styrke fællesskaberne lokalt. Her kommer en historie om fællesskab og hvordan man i Hovborg fik gode ideer til nye initiativer. Det kræver ikke altid så meget for at byde folk ind i et fællesskab, men det er super vigtigt at vi er med i et fællesskab. Det er her vi udvikler os og møder nye bekendskaber, måske endda en ny ven.

Tak til Coop for at dele denne historie med os.

FORSAMLINGSBRUGSEN KOMMER TIL HOVBORG


Aktivitetshuset er Hovborgs samlingssted. Her har håndboldhallen, billardklubben og mange andre lokale foreninger hjemme. Og ca. hver anden måned inviterer en af de lokale foreninger til fællesspisning med hjemmelavet mad fra husets frivilligt drevne køkken. Denne aften er det Hovborg Brugsforening, der har taget tjansen med fællesspisning og inviterer indenfor til mad og “debat i Forsamlingsbrugsen.” Aftenens tema er Hovborgs fremtid. Denne stolte landsby har et stærkt fællesskab blandt de ca. 550 borgere, men selvom det går godt nu, er det ingen garanti for fremtiden. Den økonomiske udvikling, kommunesammenlægningerne, og den stadige tilflytning til de store byer har sat mange lokalsamfund under pres. Civilsamfundsforskeren Anker Brinch Lund, der er professor ved på Copenhagen Business School, vurderer, at op mod halvdelen af alle danske landsbysamfund ikke vil eksistere om 25 år

Det skal ikke ske for Hovborg.

Og derfor har Mogens Nielsen, der er formand for brugsforeningen, inviteret til debat for at få folk til at tage stilling til byens udvikling. Som en landsbybo spidsformulerede det: “Enten så udvikler vi byen, eller også så lader vi den blive afviklet.” Når nogen tager initiativ i Hovborg, så bliver der bakket op. Og 75 borgere er mødt op til koteletter i fad, et glas vin og en anledning til at vende verdens situationen med naboerne.

Efter maden byder Mogens Nielsen velkommen til Andreas Lloyd, der har taget turen fra København for at satte gang i samtalerne. Med afsæt i Samtalesalon-konceptet beder han de fremmødte trække ud i den tilstødende håndboldhal og snakke om hvilke steder i Hovborg, der betyder noget særligt for dem, og hvad deres største håb og bekymringer for Hovborg i de kommende år er. Efter den første samtale bliver den indledende forsigtighed overvundet og folk kaster sig ivrigt ind i snakken. Således opvarmede introducerer Andreas Lloyd aftenens problemstilling og fortæller om, hvordan en række landsbyer har arbejdet målrettet for at gøre deres landsby til et attraktivt sted at bo og vinde priser som “Årets Landsby”, der uddeles hvert år af Landdistrikternes Fællesråd.

Derefter beder Andreas Lloyd deltagerne overveje, hvilken ting ved Hovborg, som de gerne vil være med at gøre lidt bedre. For hvis vi alle gør lidt, vil det til sammen gøre en stor forskel. I løbet af små ti minutter får deltagerne lejlighed til at udvikle hver deres lille idé eller initiativ til, hvad der gøre en forskel for Hovborg. Nogle idéer er store og ambitiøse. Andre små og lige til at gå til. Den næste gode halve times tid får deltagerne tid til at sidde sammen i små grupper og høre hinandens idéer og give sparring på, hvordan man kan gribe det an. Både gejsten, lydniveauet og temperaturen stiger efterhånden som deltagerne taler sig varme.

Mange initiativer

Efter en kort kaffepause inviterer Andreas Lloyd deltagerne til at komme op og præsentere deres initiativer og invitere andre til at være med til at gøre det til virkelighed. Kirsten fra Lokalrådet springer op. Hun fremhæver, at Brugsen er noget af det vigtigste for Hovborgs overlevelse. “Vi kan klare os uden en skole, men ikke uden en dagligvarebutik!” siger hun til stor opbakning fra tilhørerne. Hun opfordrer til at samle en gruppe, der kan være med til at fremme kommunikationen om Brugsens betydning for byen, så folk virkelig forstår, hvor vigtigt det er, at man lægger sine kroner i den lokale butik.

En lang række andre initiativer følger. Fra at plante blomster i vejkanten ude ved byskiltet til at oprette lejeboliger for nysgerrige folk, der overvejer at flytte dertil; en digital byttebørs, hvor man bytte udstyr og tjenester til fællesspisning for børnefamilier under overskriften “Spis og skrid”, så det er nemt bare at komme og spise sammen en enkelt aften. Indimellem præsentationerne af forskellige initiativer bliver en ældre herre bevæget til at tage ordet. Han fortæller, at hans kone er terminalt syg, og kun har få måneder igen. Men hun insisterede på, at han tog afsted denne aften. Og han er helt overvældet over al den omsorg og opmærksomhed han er blevet mødt med. Alle de, der siger, at de endelig må sige til, hvis de har brug for hjælp. “Det går op for mig, at det slet ikke er så svært, som vi nogen gange gør det til,” siger han. “Vi skal bare bede om hjælp. For hjælpen er der. Tak for det!”

Præsentationerne

Efter præsentationerne kan deltagerne opsøge de forskellige initiativtagere og melde sig til at være med til at gøre det til virkelighed. Det virker ikke længere usandsynligt, at en god håndfuld af disse nok skal blive realiseret. Folk er ved at være trætte efter en lang og handlekraftig aften, og Mogens slutter af med at sige tak for engagementet. “Og hvis nogen af jer har brug for hjælp med at få disse idéer ud over rampen og få flere med, så står vi i Brugsforeningen klar til at hjælpe. Både med at finde lokaler, give lidt kaffe og brød, og med at sprede det gode budskab. Bare kom og tag fat i os fra bestyrelsen!”

Med denne opfordring i frisk erindring trækker folk ud i efterårs aftenen, med nyt mod på at gøre Hovborg til endnu bedre sted at bo.

Har du en god fællesskabs historie, eller en god gå historie du gerne vil dele, kan du sende den til heidi@gaamigglad.dk og måske få den i bloggen her. 

Tak fordi du følger med. Du er med til at holde mig i gang.

Gå-hilsner

Heidi

 

Hold dig opdateret

Indtast dine oplysninger for at blive tilmeldt og modtage nyheder og påmindelser om nye indlæg.