Min dag i retten i Esbjerg, dommen og en uventet afsløring – 282. tirsdagstur

Vidne i retten

Du får her min oplevelse af at være i retten, hvad der sker op til og bagefter. Da det jo er noget man, forhåbentligt sjældent oplever, har jeg valgt at fortælle om min oplevelse her.

En fredag ringer min telefon mens jeg sidder og arbejder på Comwell Kolding. Det var politiet. De ville gerne vide om jeg ville være vidne i den sag med 136 anklagepunkter.

”Du har ringet forkert. Jeg har ikke sådan en sag” sagde jeg.

”Hedder du ikke Heidi Møller og bor på Ringivevej 21 i Give?” spurgte han.

Det kunne jeg jo kun bekræfte, og da han forklarer mig hvad det helt præcist drejer sig om, er der da også et par klokker der ringer.

Halvandet år tidligere

På Marketplace på Facebook, den 2. december 2021, købte jeg et par super fede ankel støvler til den fair pris af 300 kr. Men de kom aldrig. Jeg skrev til sælger at hun skulle sende mine støvler og jeg vedhæftede et billede af at jeg havde overført beløbet, som vi havde aftalt.

Total tavshed. Hun svarede ikke på mine beskeder og det gjorde mig sur.

Jeg skriver til hende at hvis hun ikke sender mig støvlerne, eller sender de 300 kr. tilbage, vil jeg melde hende til politiet for svindel og bedrageri.

Hun sender hverken støvler eller penge. Så jeg melder hende til politiet og i min anmeldelse vedhæfter jeg billede af vores samtale, hvor det jo kun var mig som skrev til hende, og billede af overførsel på mobil pay.

Halvandet år senere

Ja, der er det så jeg har glemt det hele og undre mig over en sag med 136 anklagepunkter har noget med mig at gøre. Men det har det.

 136 anklagepunkter!

Det vil sige, at der er 136 personer som har meldt hende, og så tænker jeg bare, at der må være mindst 10 gange så mange som bare har tænkt: PYT, det gider jeg ikke gøre noget ved. Hvis hun har fået 300 kr. for hver anmeldelse, så er det 40.800 kr. hun har snydt andre mennesker for.

Men jeg blev sgu sur den gang og meldte hende og tænkte at hvis vi er nok der melder hende, så kommer hun til at stå til ansvar. Så jeg meldte hende, dog uden at vide at der ville gå SÅ lang tid før der skete noget.

Indkaldelse til retten i Esbjerg

Den 25. august 2023 modtager jeg brev i e-Boks fra retten i Esbjerg.

Vidneindkaldelse
Rettens nr. 99-3286/2023
Politiets nr. 01LC-76141-15149-19

Retten indkalder Dem til at møde som vidne i en sag mod

C. D. (jeg fik det fulde navn, men skjuler det her)

Retten i Kolding – Kolding Åpark 11, 6000 Kolding
onsdag den 17. januar 2024 kl. 11.00 via videolink til Retten i Esbjerg
Sagen drejer sig om Bedrageri på Facebook den 2. december 2021

Retten i Kolding onsdag den 17. januar

Det er rigtig dårligt vejr, det sner og der ligger is og sne på vejene så jeg kører hjemme fra Give i god tid. Jeg har som sådan ikke forberedt mig, andet end at jeg ved at jeg skal møde op i retten i Kolding hvor jeg via videolink skal vidne mod C.D.

Hendes fulde navn stod i indkaldelsen og passer med det navn der var i opslaget på Facebook og på overførslen som jeg lavede på mobil pay. Jeg var i tvivl om det var en falsk profil på Facebook. Men det var hendes rigtige navn hun havde brugt på Facebook profilen.

Ankomst til retten i Kolding

Jeg taler i telefon da jeg er på vej ind i bygningen og får øje på et stort skilt hvor der står at man ikke må tale i telefon. En vagt kigger på mig og peget på skiltet. Jeg går ud og ringer af.

Da jeg kommer ind, er det lige som at komme i lufthavnen. Man skal lægge alt med metal, og alt overtøj, i en grå bakke som bliver scannet. Jeg går gennem metaldetektoren og bliver bedt om at aflevere min mobiltelefon.

”Har du nogle skarpe eller stikkende genstande i tasken som nål, neglefil eller lignende?” spørger vagten

Da jeg er over 50 år, har jeg en pincet i tasken til at fjerne uønsket hår i ansigtet som jeg altid får øje på i spejlet i bilen. Så ja, det har jeg da. Jeg finder det frem og aflevere det til damen som lægger det hele i en lille boks som jeg får nøglen til. Boks 22 står der på et lille skilt der sidder ved nøglen og der er en strimmel stof med teksten RETTEN I KOLDING. Så ved man ligesom hvor den hører til.

”Du skal op på første sal og gå ind i det andet lokale nr. XX på venstre hånd. Døren er åben og alt er klar. Du skal bare sætte dig og vente”

Jeg går derop og kommer frem til en låst dør. Jeg går ned igen.

”Døren er låst” siger jeg til vagten.

”Nå, er der ikke blevet låst op endnu. Så går jeg lige med op” siger hun

Hun låser mig ind og siger:

”Skærmen er tændt. Du skal ikke gøre noget og du må ikke pille ved noget”

”Ok, tak” siger jeg og sætter mig.

Lokalet er superflot. Højt til loftet. Trædøre, kulørt kunst på væggene, stort ovalt mødebord med kontorstole rundt om som har højt ryglæn og hjul. På bordet ligger der forskellige ting. En lille flad dims i plastik med stof i som jeg tænker er en slags mikrofon. Der ligger også en kuglepen, en lille bunke hvide servietter, en fjernbetjening og nogle ledninger som er koblet til det store tv som hænger på vægen overfor mig.

Nu er det bare at vente

Det er længe siden jeg har siddet stille med mig selv i 20 minutter uden min telefon og kigger rundt i et ukendt lokale. Gæt hvad der sker. Ja, det er klar! Jeg tager fat i fjernbetjeningen fordi jeg lige skal tjekket synet på mine nyt kontaktlinser som driller mig lidt. Kan jeg mon se de små tal på knapperne? Og Vupi, skærmen tænder og en lampe på bordet begynder at lyse grøn.

SHIT, tænker jeg. Hvad gør jeg nu? Jeg sidder helt stille og kigger på skærmen hvor jeg kan se mig selv i en lille firkant i nederste højre hjørne af den store skærm. Efter et stykke tid går skærmen ud igen. Heldigvis.

Kl. 11.02 tænder skærmen igen og denne gange sidder der en ældre gråhåret mand med overskæg og sort kappe som præsenterer sig selv og spørger om jeg er mig. Det bekræfter jeg og han siger at vi jo er her på grund af den sag med bedrageri. Han siger at der er pause og at folk vil komme ind om cirka fem minutter og så er han så venlig at vise mig lokalt som han sidder i og siger der sidder anklageren, der sidder tiltalte og forsvareren. Når de kommer ind, går vi i gang med afhøringen af dig. Jeg siger tak og venter mens jeg kan se at dommeren forlader lokalet. På min skærm kan jeg nu kun se den del dommeren sidder ved.

Jeg kan hører at folk kommer ind, der tales og jeg kan høre stole der trækkes ud. Så er der en mand som siger at han ønsker kameraet slukket til vidnet og 20 minutter pause.

Undskyld mig! I har lige haft pause og jeg ser nok lidt forbavset ud. Det gør dommeren også. Stemmen fortæller at der er nyt i sagen. NYT? Tænker jeg. Hvad pokker kan der være sket i de 10 minutter I har været ud på gangen?

Dommeren spørger om ikke 10 minutter er nok? Det kan stemmen ikke svare på. Vi slukker for forbindelsen til vidnet og så ser vi om ikke 10 minutter er nok. Dommeren kigger på mig via kameraet og siger, vi ses om 10 minutter.  Ok, svarer jeg.

For pokker mand. Nu er jeg kørt herned, er kørt hjemmefra i god tid, sidder og venter, kommer endeligt på, og så bliver der bare slukket igen.

Kl. 11.20 toner dommeren frem på skærmen igen og fortæller mig at C.D. har valgt at erkende sig skyldig, og derfor er mit vidneudsagn ikke nødvendigt.

”Du kan gå ned i informationen og få for din tid og din kørsel. Du skal udfylde en formular og så siger vi tak for hjælpen”

”Det var så lidt” svarer jeg og forlader det pæne lokale.

Nu bliver det virkelig mærkeligt

Når man tænker på det er en retsbygning jeg er i, forventer man at der er styr på tingene ik´?

Ned i informationen fortæller jeg mit ærinde. Vagten begynder at rode i nogle bunker af papir. Har det ikke mere styr på det? Tænker jeg. Man har vel en skuffe eller en mappe med den slags. Så kommer der en anden vagt og siger, at det er retten i Esbjerg jeg skal henvende mig til.

”Ok, har du et direkte nummer til retten i Esbjerg jeg kan ringe på?” spørger jeg.

Det får jeg og ude på p-pladsen ringer jeg op.

En mand præsenterer sig og jeg fortæller hvorfor jeg ringer.

”Hvor har du mit nummer fra? Jeg er teknikker her”

Det fortæller jeg ham og han finder en kollega som jeg taler med.

”Det er retten i Kolding som skal tage sig af det og sende det til os” svarer hun.

Jeg går ind igen og fortæller hvad jeg har fået at vide og så må de til at rode i stakke af papir og finde det frem som jeg skal udfylde.

Det bliver værre endnu

Ikke i forhold til papir og procedure, men i forhold til oplysninger. Mod alt forventning går der kun fem dage inc. weekend, før jeg får svar på dommen. Det overrasker mig for det tog jo flere år at få sagen i retten. Fra december 2021 hvor jeg melder hende, til januar 2024 hvor jeg skal vidne mod hende.

Jeg modtager brev i e-Boks med hendes fulde navn, som jeg allerede kendte, men også hendes fødselsdag og hende adresse. Med gade, husnummer og etage og th postnummer og by.

Det er da godt det ikke er værre end bedrageri for 300 kr og ikke et overfald, en voldtægt eller noget andet hvor man virkelig kunne have lyst til at kigge forbi og give hende et par på kassen eller lign. tænker jeg.

Hvorfor skal jeg have alle de oplysninger? Hvad skal jeg bruge dem til? Det forstår jeg ikke. Gør du?

Dommen fra retten

Ekstraktudskrift af dombogen.
D O M
afsagt den 17. januar 2024
Rettens nr. 99-3286/2023
Politiets nr. 01LC-76141-15149-19
Anklagemyndigheden
mod
C. D.
Født den 2. april 1975.
::::::::::::::::::::
Thi kendes for ret:
::::::::::::::::::::
Tiltalte skal inden 14 dage betale følgende erstatningsbeløb med tillæg af
procesrente fra denne dom:
:::::::::::::::::::
Heidi Møller med 300 kr.

Opfordring til dig

Jeg tror på ordentlighed, retfærdighed og tilgivelse

At jeg meldte C.D. den dag, er jeg glad for. Om jeg nogensinde får mit penge igen, selv om hun er dømt til at betale, ved jeg ikke. Men jeg synes det er vigtigt at vi alle sammen melder det til politiet når vi bliver snydt på nette, så de kan samle sager nok sammen til en retssag.

Også selv om du godt kan undvære pengene.

Også selv om det er besværligt.

Også selv om du kommer til at bruge tid på det, som du i virkeligheden ikke har.

Fordi det er den eneste måde vi kan få dem dømt som svindler. Det er ikke sikkert vi kan stoppe dem alle sammen, men jeg tror at vi kan få stoppet nogle af dem og at jo flere sager der kommer i retten, jo flere vil tænke sig om en ekstra gang fordi der er risiko for at blive dømt.

Tak fordi du følger med. Du er med til at holde mig i gang.

Gå-hilsner

Heidi

Hold dig opdateret

Indtast dine oplysninger for at blive tilmeldt og modtage nyheder og påmindelser om nye indlæg.