196. Tirsdagstur – lær at gå mindful og undgå stress af Tina Skjødt

Tip til ”Mindfulde” gåture mod stress

Både som forebyggelse, og hvis man er hårdt ramt af stress, er gåture en af de tiltag som har en positiv effekt på velværet.

Som stress coach rådgiver jeg mine klienter til at prioritere en daglig gåtur, da bevægelse, frisk luft og dagslys er vigtige elementer for at genskabe energibalancen. MEN det er ekstremt vigtigt at afstemme varighed og hastighed på gåturen med det stress niveau du befinder sig på. Det vil sige, hvis du er hårdt ramt af stress, er det vigtig ikke at få pulsen for højt op, men at begrænse sig til et moderat tempo og heller ikke at udfordre sig selv med alt for lange gåture i starten.

En tommelfingerregel er, at du ikke må have mindre energi, når du kommer hjem, end da du tog afsted på din gåtur J. Hvis du til gengæld bruger gåture som forebyggende middel mod stress, er det kun en fordel at få pulsen op. Man kan sige, at der egentlig skelnes mellem, om det er bevægelse eller motion du vil have gavn af.

Mindfulness er efterhånden også veldokumenteret som middel mod stress. Og hvorfor ikke gøre sin gåtur til en mindful oplevelse?! Vi kan på gåturen træne vores sanser, hvilket er med til at reetablere kontakten til kroppen.

Der opstår ofte en usynlig skillelinje mellem hoved og krop, når vi bliver stressede, og vi bliver meget tankestyrede, og reagerer derfor ikke på de signaler kroppen forsøger at sende, om at nu skal vi tage vare på os selv! Brug af sanserne, er en af måderne til at træne ”lydhørhed” overfor kroppen.

Mindful gåtur

Gå i stilhed, og afsæt 5-10 minutter ad gangen til hver enkelt sans (høre-, syns-, føle- og lugtesansen). Nogle af grundholdningerne i mindfulness er accept og ”begynders sind”. Evnen til at være opmærksom på en bevidst måde uden at dømme.

Så når du går og har fokus på f.eks. din synssans, så gælder det om at se tingene, som om det var første gang. Betragt det du kommer forbi nysgerrigt og læg mærke til detaljerne, men uden at forholde dig til dem, og tænke f.eks. ”Hvorfor mon det ser sådan ud…?”, men bare registrér det og gå videre.

Det samme med høresansen, hvis du f.eks. hører en hund, der gøer i det fjerne. Undlad at forholde dig til, om den står bundet, hvilken race det er eller om hvorfor den giver hals, men bare registrér, at det er en hund der gøer, og skub det så væk.

Ved følesansen, da tag et blad eller andet op, og bare fokuser på at røre. Mærk overfladen. Varierer overfladen? Er den våd eller tør? Ru eller glat? Osv.

Det er rigtig god træning for både hjernen og sanserne, at finde sit barnesind frem og betragte, røre, bruge, se verden som var det første gang og at skubbe alt det man har ”lært” i baggrunden.

Rigtig god fornøjelse!

Tusinde tak til Tina Skjødt fra e-sense i Veje for at skrive dette indlæg til os.

Tak fordi du følger med. Du er med til at holde mig i gang.

Vi ses på en gåtur

Heidi

Ved du at jeg underviser i hvordan man kan gå? Det skriver jeg om her.

 

Hold dig opdateret

Indtast dine oplysninger for at blive tilmeldt og modtage nyheder og påmindelser om nye indlæg.