221. tirsdagstur – Omvendt LEAN giver værdi

Lav LEAN omvendt og skab værdi

Jeg har lavet en omvendt LEAN, og det har skabt en enorm værdi i min hverdag. Du kan gøre det samme. Nemt og enkelt. LEAN betyder at man i en virksomhed, eller i dit køkken, skal have de ting du bruger mest tættes på. Det betyder at den øverste skuffe som regel har en bakke med knive, gafler, skeer og andet køkken grej du bruger ofte.

I bunden og toppen af det store skab har du de ting du ikke bruger så tit. Vaffeljernet, ekstra termokander og kage dåserne med julemotiv. For at få fat i de ting på nederste hylde skal du bøje dig ned i knæ. Du skal have en skammel eller stol for at nå de ting på den øverste hylde. Derfor er det upraktisk at have de ting du bruger ofte der.

LEAN i virksomheder

Toyota var de første som allerede i 1937 arbejde med at effektiviser på den måde at rydde op, forenkle og have ens retningslinjer på alle borde/reoler. Jeg har været med til at gennemføre LEAN hos Post Danmark. Det gav god menig at alle post reoler var indrette ens. Især for en afløser. Elastikker i øverste skuffe, flytte lables i skuffe to og kuglepenne i skuffe tre.

Straks gik jeg hjem og ryddet op i mit køkken. Det gav orden og overblik og jeg brugte ikke længere tid på at finde tingene.

I virksomheder giver det god mening at du ikke skal gå ret langt efter en kop kaffe eller et stykke papir du har printet. Men jeg vil gerne gøre det omvendt. Gå på toilet på 2. sal. Hent kaffe i en anden bygning, og tag din kollega med. Brug printeren længst væk. Det lyder jo ikke særligt effektivt. Men det er det.

Du har brug for at komme lidt væk. Op at stå. Gå nogle skidt. Få luft. Hvis du sidder meget ned giver det hurtigt en stor effekt. Når du går med din kollega og taler om tingene i stedet for at skrive frem og tilbage på mail får I en anden kommunikation.

Hvis du sidder på kontor og tager bilen på arbejde kan du have en skridttæller som knap når op på 3.000 skridt til fyraften. Ved omvendt LEAN kan du kommer meget længere op.

Tak fordi du følger med. Du er med til at holde mig i gang.

Gå-hilsner

Heidi

Hold dig opdateret

Indtast dine oplysninger for at blive tilmeldt og modtage nyheder og påmindelser om nye indlæg.