49. tirsdagstur – stavefejl, sammenbrud og læsehjælp

Den dag jeg fik et sammenbrud

Det er i 5. klasse jeg får et sammenbrud. Jeg er 11 år gammel, og bryder grædende sammen foran hele klassen. Der er helt stille i klassen. Jeg bøjer mit hoved mod skrivebordet og gemmer mig bag mine arme.

Få måneder tidligere gik jeg i folkeskole, og var godt klar over at jeg ikke var den bedste i klassen til at læse, og mine forældre hjalp tit til, med at få læst til dansktimerne. Det gik ikke så godt og jeg fik læsebriller. Måske så jeg dårligt, og det var derfor jeg ikke læste godt. Efter sommerferien i 4. klasse startede jeg i 5. klasse på privatskole. Her havde jeg også lektier for i dansk. Tekster der skulle læses. Men ikke kun et afsnit som på den gamle skole, men et helt kapitel. Ikke nok med det, brugte de bøger med meget tæt skrevet tekst, og bogstaverne var bitte små, i forhold til dem jeg var vant til. Jeg kunne ikke. Der var alt for mange ord, alt for meget tekst.

Så jeg læste det første afsnit og gik læren i møde på gangen, og spurgte om jeg måtte læse højt først. Jeg kunne det afsnit udenad. Jeg fik lov til at starte, og læste lige så fint op og stoppede der hvor jeg have øvet mig til. Hun bad mig læse videre, og så gik det galt. Jeg hakkede og stammede i det. Prøv at dele ordet, sagde hun da jeg gik i stå ved et langt ord. Hun var sød og prøvede at hjælpe.

Bindestreg og stave

DELE ordet??? Jeg anede ikke hvad hun talte om. Jeg kiggede op, og hun sagde igen, prøv at del ordet op i stavelser. Her gik det galt og jeg brød grædende sammen. Jeg glemmer det aldrig. Jeg følte mig dum. De andre i min klasse var så gode til at læse, og jeg var langt bagud. Dansklæreren kom ned til mig, og tog om mig. Kom, sagde hun. Vi gik udenfor, og hun fik mig trøstet. Mere kan jeg ikke huske, men fra den dag, gik jeg op til Arne og fik læsehjælp, i stedet for at deltage i danskundervisningen med klassen. Et år efter, var jeg på niveau med min klasse, og kom tilbage og fik dansk med de andre.

I hele mit voksenliv har jeg syntes det var pinligt, når der var noget jeg ikke kunne stave til. Det synes jeg ikke mere. Jeg bruger google, og spørger når jeg er i tvivl. Der er også mange ord, jeg TROR, jeg ved hvordan man staver, men faktisk staver forkert.

Terasse staves terrasse med to r

Indput- staves input uden d

Vandt til- staves vant til uden d

Læse hjælp- skrives læsehjælp i et ord

i- skrives I med stort når det er flere jeg taler om

Rigtigt tit læser jeg også forkert

Fordi det går for hurtigt. Forleden skrev de i nyhederne at en ikonisk guitar var til salg. Jeg læste det som ironisk, og tænkte det var da sært, gad vide hvad det skal sige? Så får teksten lige pludselig en helt anden mening. Hvis du i mine tekster finder fejl, må du meget gerne gøre mig opmærksom på dem, så jeg kan lære af det. Jeg er nemlig ret vaks, og skal kun høre det en gang, så husker jeg det fremover.

Tusind tak fordi du følger med. Du er med til at holde mig i gang!

Kærligst Heidi

Du inspireres til at sælge skindet før, du har skudt bjørnen. Ringe til de rigtige kunder selvom telefonen vejer 70 kg.. Gøre dig klog uden at bruge mange penge på dyre kurser. Og få gratis presse der sikrer dig omtale for 10.000 vis af kroner i foredraget om iværksætteri.

DÆMP STRESS OG KONFLIKTER PÅ ARBEJDSPLADSEN – MED EN GÅTUR. I mit foredrag til virksomheder fortæller jeg om hvordan I kan gå mens i arbejder.

 

Hold dig opdateret

Indtast dine oplysninger for at blive tilmeldt og modtage nyheder og påmindelser om nye indlæg.