50. Tirsdagstur- Dokumentation

Effekten af en gåtur

Der er meget dokumentation for at det er godt at gå. Det er overvældende, så god effekt det har på mig, at gå en tur med andre mennesker i 45-60 minutter en gang i ugen. Nu har jeg gjort det i et år, og mærket det på min egen krop hvad det giver mig at gå. Alle de ting jeg mærker,  vil jeg gerne finde dokumentation for, og finde ud af, om de står skrevet nogen steder. Folk er så søde at sende mig artikler om det at gå, og den positive virkning det har på en, og dem har jeg læst, og vil samle i dette indlæg.

Gåtur hver tirsdag

I det år jeg har gået hver tirsdag, har der været gange, hvor jeg har tænkt:  Årh hvis ikke der kommer nogen i dag, smider jeg mig hjem på sofaen, jeg er træt og uoplagt i dag. Men så kommer jeg ned og ser der står et par stykker og venter på mig, og inden jeg ser mig om, har jeg faktisk glemt at jeg ikke rigtig havde lyst til at gå i dag. Når vi kommer hjem fra turen, er jeg glad for, at vi gik den. Jeg er ALDRIG kommet tilbage fra en tur og har tænkt, eje det skulle jeg ikke have gjort, det var spild af tid. ALDRIG. Vi giver hinanden energi. Vi deler viden, bytter historier. Vi griner. Vi får frisk luft. Vi får solens lys, eller i det mindste dagslys, hvis det er en overskyet dag. Vi får motion. Vi får pulsen lidt op. Vi får snakket, og spurgt ind til hinanden. Alt sammen noget der får humøret op. Vi taber os ikke af at gå, men vi flytter rundt på tingene, så fedt bliver til muskler, og som en sagde til mig en dag, vi får talje.

Så vi får talje, kommer i godt humør, få pulsen op, får overskud og vi får nye bekendtskaber, og måske endda en ny ven.

Dokumentation for at det virker

I Politiken finder jeg denne tekst, som jeg finder yders interessant:

»Gangen skal bare være så rask, at man øger sin åndedrætsfrekvens, før det har effekt«, forklarer cand.scient. Jens Troelsen og henviser til Motions- og Ernæringsrådets anbefaling af 30 minutters motion om dagen.

»Går man mindre end det, kan man ikke regne med, at det har sundhedsmæssig effekt, men lidt er som bekendt altid bedre end ingenting, og gåturene har betydning på flere planer«, siger han.Der er nemlig også dokumentation for, at regelmæssige raske gåture på grund af biokemiske reaktioner i hjernen forbedrer folks opmærksomhed, koncentration og hukommelse, modvirker stress og depression og kort sagt gør fodfolket i bedre humør end dem, der ikke flytter rundt på sig selv.

»Et studie viser, at specielt ældre mennesker får en bedre korttidshukommelse, hvis de går en tur hver dag, end hvis de ikke gør det«, siger Bente Klarlund Pedersen. Læs hele artiklen i Politiken.

Det hele hænger sammen

Forskning viser at der er en stor sammenhæng mellem vores tarme og vores hjerne. De ligner også lidt hinanden, synes jeg. En rask gåtur er med til at sætte gang i tarmene, så de kan komme af med alle affaldsstofferne, og det er med til at påvirke vores humør at tarmene virker og har de rigtige bakterier. Læs mere om dette i Illustreret Videnskab. 

Derfor skal du gå ture. Sådan er overskriften i Magasinet LIV. Der er mange gode grunde til at gå en tur. Det er godt for dit hjerte, dine knogler, leddene, din vægt og den hjerne, skriver Magasinet Liv.

I Politiken kan du også læse om sammenhængen mellem tarme og sundhed, i anmeldelsen af Guila Enders bog “Darm mit Charme” Tarme med charme. Bogen kaster lys over forskerens resultater i forskningen af bakterier i tarmene og deres betydning for sundhed. Du kan læse artiklen her.

Endnu mere dokumentation. Little Things skriver at det har en positiv effekt at gå, og beskriver 10 fordele ved at gå. Nogle af dem er, at gåture kan sænke blodtrykket, give bedre humør, styrker knoglerne, nedsætter risiko for diabetes, forbedre lungerne og holder vægten nede. Læs alle 10 fordel i Little Things.

Gå dig slank

Gang slanker mere end løb. Sådan skriver de i slankeklubben.dk. Du forbrænder lige så meget på en gåtur på 7 km. som på en løbetur på 5 km. Gang styrker humøret og fremmer opmærksomhed og hukommelse. Læs hele artiklen i Slankeklubben.dk

En gåtur reducerer risiko for at få hjertesygdom, type 2-diabetes, brystkræft, tarmkræft og demens med helt op mod 30%. Sådan skriver de i BT. Læs hele artiklen her.

Det VIRKER! Du bliver glad af at gå. Du får overskud. Du bliver sundere. Du bliver stærkere, også psykisk. Jeg vil gøre gåture til min fuldtids beskæftigelse. Jeg er Danmarks første Professionelle Walker. Kolding bliver den by hvor gå-bølgen starter. Vi skal alle sammen ud og gå, og styrke sammenholdet og fællesskabet. Det giver mening. Vi skal mødes på kryds og tvær af afdelingerne i virksomhederne. Vi skal gå i frokostpausen. Vi skal gå i arbejdstiden. Vi skal lave walk and talk. Det giver overskud, både menneskeligt og økonomisk.

Motion i arbejdstiden

Hos AXA Power på Fyn, som er en produktions virksomhed med 85 ansatte, dyrker de motion i arbejdstiden hver dag.  De lukker virksomheden i en 1/2 time for at dyrke motion. Man søgte ikke en masse viden og dokumentation inden man begyndte. Man gjorde det bare.

Jeg har være til foredrag med Henrik Olsson, som er dirktør i AXA Power, og var meget imponeret over den effekt det har på deres medarbejdere og virksomheden, at de dyrker motion hver dag. Henrik har givet mig lov til at fortælle om dem, og sendt mig hele hans PowerPoint præsentation. Her kommer et par facts fra den:

Deres sygefravær var på under 2 %, og målet var at holde det. Efter motion i arbejdstiden faldt det til 1,3%

Motionen er for AXA Power et yders effektivt værktøj til:

-At skabe og fastholde trivsel, motivation og lyst til at gå på arbejde

– Motion øger livskvaliteten. Hvem kan sætte en pris på det?

Alle bliver sendt hjem med god samvittighed hver dag.

7,5 time med stort overskud er bedre end 8 timer, med et par sløje timer.

Perioden før daglig motion fra 2004-2008…… sammenlignet med perioden med daglig motion fra 2009-2013:

Vi har tjent 80% mere i årene med motion i arbejdstiden.

 

Læs mere om min virksomhed i Ugeavisen.

Jeg søger 3 virksomheder til at prøve mit koncept af, og jeg vil komme hver dag (mandag til fredag) i 3 uger (eller 15 gange) og gå GRATIS med de ansatte. Dog maksimum 15 personer pr. hold. Ønsker du at jeg kommer ud til din arbejdsplads skal du skrive til mig på:

heidi@gaamigglad.dk

Skriv hvilken virksomhed du skriver fra, hvor mange i er ansat, og hvem jeg skal kontakte i virksomheden, hvis ikke det er dig.

Tak fordi du følger med. Du er med til at holde mig gang.

Kærligst Heidi

Du inspireres til at sælge skindet før, du har skudt bjørnen. Ringe til de rigtige kunder selvom telefonen vejer 70 kg.. Gøre dig klog uden at bruge mange penge på dyre kurser. Og få gratis presse der sikrer dig omtale for 10.000 vis af kroner i foredraget om iværksætteri.

 

 

Hold dig opdateret

Indtast dine oplysninger for at blive tilmeldt og modtage nyheder og påmindelser om nye indlæg.