Vægttab skal gøre dig godt tilpas – 274. tirsdagstur

Har du ikke tabt dig helt vildt? Nej mit vægttab er ikke så stort

Der er rigtig mange som har stillet mig det spørgsmål. Ja og nej er svaret. Her vil jeg fortælle hvordan jeg har tabt mig lidt og ikke mindst hvordan jeg har holdt vægten i over et år.

I hele mit liv har jeg kæmpet med vægten og ligget i toppen af mit BMI (vi vender lige BMI senere i teksten) eller over mit BMI, det vil sige overvægtig. Undtagen i teenageårene. Nu skal det være slut. Jeg nægter at være overvægtig når jeg har 17 kg. i feltet normal at gøre godt med. Jeg er 166 cm. høj og hvis jeg vejer mellem 51 og 68 kg. er min vægt normal.

Nu vejer jeg 68 kg.

Tidligere har jeg vejet mellem 72 og 73 kg. Det vil sige at jeg har tabt 4-5 kg. og ligger nu i feltet normal vægtig, men i toppen af mit BMI. Målet er at ligge mellem 64 og 66 kg. Så jeg er ikke færdig med at tabe mig. Det er en lang proces fordi jeg vil finde den livsstil som kan passe til den vægt jeg ønsker. Jeg ønsker at finde en vægt som jeg er glad for så jeg ikke hver dag er ked af min vægt og ikke skal tænke på den. Det vil sige at jeg skal finde frem til mænger af mad jeg kan indtage i forhold til det aktivitetsniveau jeg har.

Mit mål er at være godt tilpas.

Godt tilpas

Hverken mere eller mindre end godt tilpas. Jeg vil have det godt i min krop, når jeg ser mig selv i spejlet og når jeg prøver tøj.

Mit vægttab har jeg ikke selv skabt, jeg har fået hjælp af Jette i Diætisthuset i Kolding. Uden hende var jeg simpelthen ikke kommet i mål. Hun stiller de rigtige spørgsmål og giver mig de rigtige opgaver i forhold til hvor jeg er i min proces.

Hun har aldrig sagt hvad jeg må spise, eller hvad der er sundt og usundt. Til gengæld har hun bedt mig være nysgerrig på hvor mange kcal. der er i det jeg spiser. Derfor har jeg købt en køkkenvægt som kan måle helt ned til et gram og vejet alt min mad. Holdt op der er kommet mange overraskelser.

Et lille påskeæg 58 kcal.

En skive ost 61 kcal.

En skive rugbrød 48 kcal.

Det giver helt sig selv hvor meget jeg kan spise af de forskellige ting. Alt det med højt indhold kcal. meget lidt, virkelig lidt, og det med lavt indhold kcal. mere.

Jette har lavet et kcal. program til mig som viser hvordan jeg kan fordele mit kcal indtag over en dag. På intet tidspunkt har hun sagt hvad jeg ikke må spise. Det skal jeg selv finde ud af. Det er en lettelse at der ikke er noget som er forbudt.

“Tilgængelighed øger indtag”

En lille sætning Jette sagde en dag som har fået stor betydning. Det kan bruges både positivt og negativt. Jeg prøver at undgå at have de ting i huset som jeg ikke skal have for meget af. Is i fryseren, chokolade og kage i skabet. De to ting er de energitætte ting jeg holder meget af.

Hvis der står en skål chokolade fremme, spiser jeg et stykke hver gang jeg går forbi skålen. Men hvis det er en hel plade som ligger pakket ind i skabet kan jeg godt vente.

Det samme med grøntsager i køleskabet som er skyllet, skrællet og skåret er meget nemmere at tage på tallerkenen, end hvis de ligger i posen i grøntsagsskuffen. Så det bruger jeg meget i min hverdag, at tænke over hvad der er tilgængeligt.

Vi taler også om vaner

Jeg spiser jo når jeg er sulten, når jeg er ked af det, når jeg er træt, når det er gratis eller billigt, når det smager godt, når det ser godt ud, når jeg vil være høflig fordi noget har gjort sig umage, når klokken er xx, Kender du det? Derfor arbejder vi med mine vaner og det virker på den lange bane.

Jette har lært mig at vi spiser af tre årsager

Sult, følelser og vaner.

Jeg er begyndt at føle sult og mæthed. Tidligere spiste jeg bare uhæmmet og lod mit labradorgen tage over.

Nu skal jeg spise efter min kcal plan. Den er lavet personligt til mig i forhold til min højde, min alder, mit aktivitetsniveau og det vægttab jeg ønsker mig. Vi har sat den til at jeg taber mig 500 g. pr. uge. Det kan jeg godt afsløre at det kun lykkedes i de uger hvor jeg har fuld fokus på kosten. Det er ikke altid jeg har det. Jeg kommer stadig til at spise når jeg er ked af det eller træt. Men jeg spiser ikke is hver aften mere og jeg kan mærke at de søde sager som kage og is er kommet ned af den piedestal de tidligere har stået på.

Her får du mine 1.500 kcal fordelt over en dag

250 kcal morgen

110 formiddag

370 frokost

110 eftermiddag

490 aftensmad

110 sen aften

I planen er der forslag til hvordan jeg kan sætte et måltid sammen og en lang liste med madvares kcal indhold.

Det er ikke svært, det kræver bare fuld fokus og så et ændret mindset og nye vaner. På et tidspunkt tænkte jeg

”Nå men så må jeg bare lære at spise små portioner”

Indtil jeg kom i tanke om at jeg har vænnet mig til at spise store portioner og nu skal jeg finde ud af at spise almindelige portionsstørrelser.

En dag jeg skulle vejes, siger jeg noget med

”jamen det kommer jo også an på om jeg har været på toilet i dag eller i går”

Ok, så fik vi lige vendt indtag af fiber i min kost for hun kiggede på mig og sagde:

”Hov Heidi, kommer du ikke på toilet hver dag? Så tror jeg ikke du får fiber nok. Du skal have 25 g. fiber om dagen. Fiber er ikke det samme som fuldkorn. Det viser jeg dig lige”

På den måde får vi vendt nye ting hver gang jeg er der.

Tal fra den Nationale sundhedsprofil 2021 viser at 52,6 % af den voksne danske befolkning er overvægtige. Det vil sige at de har et BMI over 25. Det synes jeg er skræmmende. Fordi vi bliver syge af overvægt og dør for tidligt.

Jeg lovede dig noget mere om BMI

Det kommer her. Jeg skal ikke ned og veje 54 kg. som jeg gjorde da jeg var 16 år gammel, selv om jeg stadigvæk vil ligge i ”normal” i BMI. Det vil ikke være pænt til mig nu hvor jeg er 49 år gammel. Hvis du træner meget og derfor har stor muskelmasse, skal du have en højere BMI end hvis du ikke træner. Måske endda ligger over ”normal”

Du skal gå efter den BMI hvor du er godt tilpas

Du kan godt være godt tilpas og sund selv om du ligger over ”normal” i BMI. Det er meget individuelt. Så find dine egne tal i vægt og BMI hvor du er godt tilpas.

Den 27/8 2023 kan du møde Jette fra Diætisthuset til KOLDING GÅR hvor du kan få en gratis kropsanalyse.  KOLDING GÅR er et gå event med ruter på 5, 10 og 21,1 km. Som deltager på KOLDING GÅR får du en Gym-Bag hvori der er 20% rabat på et forløb i Diætisthuset og en gratis kogebog fra Diætisthuset.  Der er mange andre fede ting i din Gym-bag og du får startnummer og medalje.

Se mere og book startnummer her: https://www.sportstiming.dk/event/11860

Tak fordi du følger med. Du er med til at holde mig i gang.

Gå-hilsner

Heidi

Ønsker I at gå mens I arbejder og derved gå hjem med god energi og god samvittighed med 3.000 – 7.000 skridt på skridttælleren, så book et foredrag eller en workshop.

Hold dig opdateret

Indtast dine oplysninger for at blive tilmeldt og modtage nyheder og påmindelser om nye indlæg.